Różnorodne rodzaje pojemników na żywność

Odpowiedni wybór pojemników na żywność jest istotny dla zachowania świeżości i bezpieczeństwa produktów. Nie wszystkie materiały w tym wypadku są przystosowane do wysokich temperatur, dlatego warto mieć w zanadrzu różnorodne opcje. Jakie rodzaje pojemników na żywność są najpopularniejsze?
Pojemniki szklane
Szklane pojemniki na żywność to jedna z bezpieczniejszych opcji, zwłaszcza że pozwalają one na podgrzewanie żywności. Są odporne na wysokie temperatury, nie wchodząc w interakcję z jedzeniem i nie wydzielając szkodliwych substancji. Dodatkowo szkło nie absorbuje smaków i zapachów, dlatego jest idealnym wyborem do przechowywania różnych produktów spożywczych. Pamiętajmy jednak o tym, że nie każdy taki pojemnik służy do użytku w mikrofalówce! Należy sprawdzić, czy naczynie posiada oznaczenie "mikrofalówka", co wskazuje na odporność na działanie fal elektromagnetycznych.
Pojemniki metalowe
Pojemniki ze stali nierdzewnej lub aluminium są trwałe i solidne. Nie nadają się jednak do podgrzewania w mikrofalówce. Powinniśmy z nich korzystać jedynie do przechowywania żywności. Jeśli chodzi o podgrzewanie w piekarniku, pojemniki te mogą być odpowiednie (nie należy przekraczać zalecanej temperatury).
Pojemniki plastikowe
Wiele pojemników plastikowych zawiera szkodliwe związki chemiczne, które pod wpływem ciepła mogą przenikać do żywności. Najbezpieczniejsza do podgrzewania są w tym wypadku pojemniki oznaczone jako BPA-free. Poza tym zwracajmy uwagę na wspomniane już oznaczenie "mikrofalówka". Pojemniki z plastiku należy wymieniać raz na jakiś czas, gdyż z biegiem czasu ulegają degradacji, co zwiększa ryzyko uwalniania substancji toksycznych.
Pojemniki silikonowe
To dosyć nowe rozwiązanie na rynku, które odznacza się odpornością na wysokie temperatury i elastycznością. Materiał ten może wytrzymywać temperatury od -40 do 250 stopni Celsjusza, dlatego sprawdza się do podgrzewania żywności w piekarnikach i mikrofalówkach. Plusem jest też to, że silikon nie wydziela szkodliwych substancji i jest przyjazny dla zdrowia.